Fakta om Tamråttor !

publicerat i Gamla;

Jag säljer ju nu för tillfälle elva små bebisar, å deras mamma. Så varför inte då för att de ska bli enklare för dig att förstå de små liven att skriva här lite fakta om allt inom detta område. Å om du vill ha en sötnos, hör då av dig i min mejl: [email protected]. :)





Fakta Tamråttan

bebisarn <3

 

Allmänt om Tamråttan

De tama råttor som finns i Sverige idag är alla av samma art, det är domesticerade brunråttor.

Det finns bara 1 form av råttor här Tamråttan, alla andra namn som takråtta osv är påhitt av djuraffärer för att det ska låta finare. Vikten ligger mellan 250 och 800 gram som vuxna. Honor är mindre och smäckrare än hanar.

Det cirkulerar mycket rykten om att råttor sprider sjukdomar osv tex att det var brunråttan som spred pesten, detta är inte sant, utan det var människan som i ovetskap förde smittan vidare. Vilda brunråttor kan smitta oss med tex stelkramp och salmonella. Våra tamråttor är inte smittbärare av något av dessa och är väldigt renliga djur. En råtta tvättar sig oftare än vad en katt gör tex.

Råttor är väldigt intelligenta djur som är lätta att lära saker och behöver få stimulans för att må bra. Råttor är också väldigt starka flockdjur och trivs absolut inte ensamma, det är djurplågeri att ha en ensam råtta, enligt lag måste de vara minst 2 st, allra bäst är minst 3 st. Det finns vissa råttor som har svåra kommunikationsproblem eller är överdominanta som inte kan bo med andra råttor, men då måste man ha provat allt innan man sätter en sån råtta ensam. En råtta som bor själv får förtvinade synapser i hjärnan o blir alltså hjärnskadad, inte ovanligt att en ensamråtta blir aggressiv tex.

Råttor är helt underbara små sällskapsdjur men är ändå ganska krävande, de passar inte till barn under 10 år, helt ska barnen vara äldre än så.

Råttorna finns i flera varianter (inte olika raser) tex rex råttan som har en lockig päls som saknar täckhår. Sen finns dumboråttan som har rundare större öron som sitter längre ner på huvudet. Det finns även 2 typer av nakenråttor, de äkta som inte har någon päls alls och dubbelrexen som kan ha allt från lite fjun till mycket päls med bara någon eller några nakna partier. Båda dessa sorter är väldigt ohälsosamma och onaturliga och inget man ska sträva efter att ha, eller få fram. Råttorna finns också i väldigt många olika färger tex blue,black, mink osv. Och i väldigt många olika teckningar, som hodded, bareback, berkshire osv.

Roan är en speciell teckning, finns 2 typer stripad och Huskey. Roans bleknar mer eller mindre under sin livstid. Det finns olika färger på ögonen, svart,röda och rubin, alla med röda ögon är absolut inte albino, det finns många färger som har röda ögon, champagne och silver fawn tex.

 en liten sötnos <33

Hur ska en råtta bo?

Råttor älskar höjder och att klättra och vill ha mycket och omväxlande inredning i sina burar. Höga stora fågelburar är det som är idealiskt till råttor, kanin,marsvin o hamsterburar är inte idealiska på nått vis. Akvarium och terrarium är inte heller det bästa, det är svårt att inreda så de kan klättra ordentligt. Buren får aldrig står i drag, råttor är känsliga för drag. Buren ska heller stå för nära element eller i stark direkt solljus. En bra storlek på buren för 2 råttor är höjd 80 cm, bred 60 cm djup 40 cm, men ju större desto bättre.

Som inredning vill de ha hus, hyllor, korgar, hängmatta, grenar/pinnar o annat att klättra runt på, det är bara ens egen fantasi som sätter gränser, självklart får det inte vara nått som kan skada djuren på något vis. Tyget till hängmattan (vilket är alla råttors favoritplats) ska helst vara av fleece eller annat tyg som inte det blir trådar av. Bottenströet är viktigt för råttorna, vanligt spån är nått en råtta aldrig ska ha som bottenmaterial, dels så dammar det väldigt mycket och det ger råttorna problem med sina luftvägar, dels så är nästan allt spån gjort av barrträd och innehåller då terpentin som i sin tur är cancerframkallande, vilket aldrig är bra.

Vanligt kattsand är alldeles för dammigt och uttorkande för våra råttors tassar och svans. Papper suger upp fukt ganska dåligt och det luktar rätt illa efter ett par dagar.

Hö och halm är nått man aldrig ska ha till sina råttor då det väldigt ofta innehåller ohyra och det är ju inget vi vill ha på våra djur. Råttor har inget behov av att äta hö så som kanin och marsvin har.

Toa-lätt ett papperspellets som brukar finnas bland annan kattsand, är väldigt bra till våra råttor. Det är väldigt sällan dammigt, det suger upp bra och helt ofarligt.

Al/asp flis/spån finns också men detta är oftast dyrare och svårare att få tag på, annars är det väldigt bra för våra råttor.

I det hörn som råttorna föredrar att göra sina behov av kan man sätta en skål eller liknande med dammfritt klumpbildande kattsand, råttorna brukar förstå att det är i den man ska göra sina behov o vips har man en rumsren råtta (med lite hjälp från oss såklart).

Minst 2 matskålar behövs 1 till torrmaten och 1 till blötmaten. Vattenflaska är det bästa då det håller sig rent längre, men många råttor uppskattar att också få ha en stabil vattenskål som inte kan tippa. Som bäddmaterial är det papper och tygbitar som är bäst, så kallad hamstervadd är inte ens bra för hamstrar, så det ska man inte använda. Pappret kan man behöva byta flera gånger i veckan beroende på hur mycket råttorna kissar ner det, Hjul är nått råttor absolut INTE ska ha, det ger en fel kroppshållning vilket leder till ond kropp + att det kan ge stereotypa beteenden vilket aldrig är bra, Ska en råtta kunna springa rak i ett hjul måste det vara så stort som ett traktordäck. Nån form av trä ska finnas i varje bur så de kan få gnaga o slipa sina tänder, det är ju lätt fixat det är ju bara att sätta in några grenar i buren, det finns naturgrenar att köpa i djuraffärerna men enklast är att hitta grenar ute. De måste komma från lövträd som är helt obehandlade, fruktträd går bra men även asp, al, rönn, sälg, björk, hassel osv. Tar man in utifrån måste man rengöra dem ordentligt innan, helt även frysa dem nått dygn så ev ohyra försvinner.

Buren gör man ren när den är smutsig. Hängmatta kan man behöva byta 2 gånger i veckan, hyllorna torkar man bara av när de är smutsiga och bottenströt byts ut ca 1-2 gånger i veckan.

Man tvättar av botten varje gång man gör rent. Galler osv skrubbar jag ren minst 1 gång i månaden.

 

bebis äter flingor :)Vad ska en råtta äta?

Råttans mat är väldigt viktig för att den ska må bra o bli stor och stark. Det duger inte att bara ge någon färdig fröblandning, då får man inga friska råttor.

Idag finns det inga bra färdiga blandningar för våra älsklingar, utan man får blanda till en egen bra blandning, det är inte svårt och inte dyrt alls.

Som grund har man en helt osötad musli som innehåller de 4 sädesslagen (korn vete havre och råg), grynblanding går bra det med. Frebaco har annars bra osötade musli sorter. Sen blandar man i lite nyttigheter. Tex osötade frukostflingor (frebaco har bra) lite torkad frukt,bovete, osv.

Min blandning innehåller följande: (blandar i en 20 liters hink)

1 påse (750 g) musli (frebaco utan tillsatt socker)
1 påse (750 g)musli plus (frebaco)
1 påse (400 g) vitakraft premium meny (för råttor)
1 påse (750 g)musli persika/hallon (frebaco)
300 g frukostflingor (osötade från frebaco)
1 påse (750 g) musli lätt (frebaco)
1 påse (800 g) grynblandning (axa)
250 g dinkel flingor
250 quinoa flingor
150 g råttpellets
150 g alg kex (för hundar,hundmaten algguttens fungerar med.)
50 g puffat ris
torkade valsade ärtor
torkade morötter
100 g torkad frukt
3-4  skivor knäckebröd.

Denna blandning har mina råttor mått väldigt bra av väldigt länge. Dock äter mina råttor inte mycket torrt utan de äter nästan bara blötmat. Fyller på torrmaten när ALLT är uppätet, annars tar de bara godbitarna.

Blötmaten alltså det de helt ska äta sig mätta på, men då måste det vara några framtaget och inte bara det som finns hemma.

Jag har en lista jag följer noggrant, de får alltså allt som står på varje lista. Sen kan de få annat också men de får alltid allt som står på listan. Listan har jag tagit fram o kollat upp för att de ska få i sig alla vitaminer de behöver.

Varje dag: grönsaker

Varje vecka: ägg, morötter, vetegroddar, ost, kött, frukt, baljväxter, bröd.

Varannan vecka: fisk, spenat, pasta, potatis, ris, lever.

1 gång i månaden: skaldjur, bär.

Glöm inte att ge varje vecka maten OCH varannan vecka maten.

Jag brukar ge kött,potatis,ris, och pasta oftare. Varje vecka får de någon form av barngröt (finns massor att välja mellan) där blandar jag också i vetegroddarna.

Ägg får de hårdkokt, med skalet kvar, gör bara ett litet hål i skalet. 1 gång i veckan kan de få 1 nöt med skal var (absolut inte jordnötter med skal de är farliga, jordnötter måste ges rostade), inte mer då det är väldigt fett. Nötter och solrosfrön är ju väldigt feta. Kanin/marsvin pellets och så är inte nått våra råttor ska äta. Råttor har ett helt annat näringsbehov än andra smådjur.

De har liknande vårat så ger man det som vi ska äta så får de en bra matsedel, tänk kostcirkeln när du ger dina råttor mat så blir det bra.

Salt och mineral stenar ska råttor inte ha, det kan ge njurproblem tex, Salt o mineraler ska de få i sig genom maten istället. Vitamindroppar i vattnet är också onödigt, samma sak där som med mineralsten + att vitaminerna försvinner så fort de kommer i kontakt med solljus.

Lök ska inte ges rå, de kan äta tex kokt men inte i några mängder, de flesta gillar det inte ens, mina får i sig det när de får våra matrester.

Barnmat på burk är något som är bra att ge när man inte har tid att laga mat till dem tex.Man kan även laga til en stor sats till dem och frysa in i portioner, bara o ta fram när man äter nått olämpligt eller så.

Sötsaker är inte bra att ge råttorna. Mina kan få smaka chips eller popcorn ett par gånger om året. Som godis får mina diverse hundkex och även kattgodis (kittybits är favoriten här hemma). Avokado är nått man ska vara försiktig med både skal och kärna är giftig. Stenfrukter ska man också vara väldigt försiktig med då kärnan är giftig så måste man noga se till så man tar bort hela kärnan innan de får äta det.

Vatten är den dryck som är huvuddrycken för våra råttor, den ska bytas ut varje dag och vattenflaskan diskas.

Honungsvatten med roobios te ger många som förskyldingsdryck, mina får det 1 gång i veckan då de bara fullkomligt älskar den. Receptet är: värm vatten enbart så pass så honungen smälter, ha i lite te och vitlök tex kan en vitlöks klyfta få ligga o dra i blandningen en stund eller gör som jag gör, ha i lite vitlöks pulver.



hihi, de lekerMotion och hantering

Råttorna behöver få komma ut och springa i o kela minst 1 timme per dag. Det rum de ska få springa runt i måste vara råttsäkert, inga giftiga växter, inga sladdar att bita i, inga hål att smita in i, inga andar farliga saker får ligga framme. Tänk på att ha fönster och dörrar stängda när råttorna rusar runt. Som sagt tidigare är hjul absolut ingen bra motionsform inte heller sånna där bollar att springa i.

På sommaren kan man ta ut sina råttor utomhus om det är finns väder, se bara till att det finna skugga och att inga rovdjur kan ta dem. Har man inte råttor som till 100% kommer på inkallning så får man ha sele på dem, finns många olika sorters selar att köpa.

Man lyfter ALDRIG en råtta i svansen, det är en förlängning på ryggraden och gör väldigt ont att bli lyft i den. Man tar tag om handen runt framkroppen strax bakom frambenen och sen andra handen under rumpan på råttan. En väldigt vild och skygg bebis kan man ta att stadigt grepp om svansroten och sen andra handen runt framkroppen men man får ALDRIG ens då lyfta med svansgreppet, bara hålla. När man tämjer sin råtta så sitt vid buren mycket, prata med råttan, lägg in nått som luktar dig. Lägg in handen i buren med godis i och håll den stilla, även om råttan nafsar dig i fingret. Gå runt med råttan i din ficka, i luvan, eller på nacken så råttan lär sig att se dig som en trygg punkt. Det bästa är att inte ha hus den allra första tiden.

 min Ifriit <33

Att köpa råtta!

Det finns många olika sätt att köpa råtta från, djuraffär, privat person, uppfödare osv.

Det bästa är att köpa från en seriös uppfödare, då vet man att man får en unge som har föräldrar med bra temperament o hälsa många linjer bakåt, man får även en hand tam råtta med sig hem, och en uppfödare finns alltid till hands med hjälp, råd och support.

I djuraffär är de flesta grossist eller ormatsuppfödda, oftast inte bra avlade, dock finnsdet bra djuraffärer också men de är ganska sällsynta tyvärr. Hos privatperson är det ofta någon som tagit ungar på sin gulliga råtta, även där kanske aveln inte är det bästa.

För att veta om en uppfödare är seriös eller inte fråga om avelsdjur, hantering, hur de vuxna bor och anledning till att just den här kullen blev till. Besök gärna uppfödaren så får ni se hur djuren bor. Ser det ut att vara skitigt, djuren ser sjuka ut osv, köp inte bara för att du tycker synd om bebisen, då fortsätter bara uppfödaren med att missköta sina djur. Verkar uppfödaren irriterad av många frågor och tät kontakt är även detta ett varningstecken. En seriös uppfödare är noga med vart bebisarna hamnar och frågar själv ut dig en hel del bara för o få veta hur ungarna kommer att få ha det och om du verkligen har tänkt igen köpet, även om råttor inte lever så länge så måste man tänka igenom sitt köp och läsa på om djuren innan.

Oavsett vart du köper din råtta ifrån kolla alltid temperamentet och hälsan, rumpan ska vara ren ögonen o nos ska inte rinna, det ska inte låta nått när råttan andas. Ögonen ska vara klara, pälsen ren och fin, kliar sig råttan mycket tex så har den säkert ohyra har den sår ska man heller inte köpa den, de ska ha bra hull, vara minst 4 allra helt 5 veckor, o väga över 80 gram (annars är de för små o tunna för att vara ifrån mamma). De ska inte vara jätterädda och springa och gömma sig när man ska hälsa på dem, blir de rädda ska det snabbt gå över och de ska nyfiket komma fram och hälsa, annars har de inget bra temperament o man kan få det svårt att få dem tama, De ska absolut inte bitas, tro inte på det att små ungar bits och att det växer bort det gör det INTE, dock får man skilja på bett och smakningar, alla småråttor smakar och undersöker, det ska inte göra ont när de nafsar. Avföringen ska vara hård och inte lös.

 sacha :)

Råttans beteende!

Jag kommer inte ta upp så mycket om råttspråket utan ni får läsa mer om detta på annat håll.

Råttor är flockdjur och pratar ganska mycket med varandra, det är helt underbart att sitta och titta på deras prat. Råttor är ganska lika hundar i sitt språk.

Råttor är rätt tysta djur, de kan pipa när det är nått de inte gillar, de kan brumma när de är upphetsade. Ett ganska vanligt ljud är rossel, låter som en kaffebryggare eller ett marsvin, detta är inget frisk ljud utan råttan är sjuk när den rosslar.

I det vilda har alla råttor en egen uppgift tex provsmakare, jägare, sakletare osv.

I det tama har vissa av dessa jobb försvunnit, har man en hel flock råttor så kommer råttorna få tillbaka detta med olika uppgifter. Men oavsett om man har 10 eller 2 så finns alltid vissa uppgifter kvar tex så är alltid 1 av råttorna flockledaren, denna skyddar och tar hand om flocken, det svårt att hitta riktigt bra ledarråttor, vanligare är det då med en dominant råtta som genom hot tar över ledarskapet och håller hårt på det, detta är oftast vanligare på hanar och hanar ska man alltid helst ha 3 st eller fler ihop.

Hanar är annars lugnare i sitt temperament de gör upp och sen är det bra, medans honor kan smågnabba mera. Hanar bli större och lugnare, medans honor är mindre och vildare, ofta kan honor vara lite ner gnagiga då de är med för att bädda o letar bäddmaterial.

När 2 råttor står på bakbenen och knuffas visar tänder så bråkar de. Brottas kan både vara små bråk och lek. Viftar en råtta på svansen så är råttan förbannad o man ska passa sig så man inte bli biten. Krypa över och under varandra är ett tecken på ömhet, samma sak när de putsar varandra. När en hona rider på en annan hona så tillfredsställer hon den andra som förmodligen löper (det är alltid en underordnad som rider på en överordnad), hanars ridande är mer dominans beteende. En hona som vibrerar med öronen skuttar fram o höjer rumpan när man tar på henne bruntar.

Hackar tänder gör råttorna ibland det har 2 betydelser, dels så gnager de till tänderna så de inte blir för långa och dels är det ett hot, är råttan spänd samtidigt ja då är det hot är den avslappnad då fixar den bara tänderna.

Råttor urinmarkerar alltid när de är ute och springer osv det är oftast bara några droppar som de oftast drar ut på med svansen, hanar markerar ofta mer än honor, o det kan variera mycket hur mycket en råtta markerar en del gör det väldigt mycket medans på andra märks det knappt, detta är inget man kan få råttan att sluta med med hjälp av rumsrenhets träning.

Läs mera om beteende på andra sidor/böcker.

 sacha leker med sina bebbisar :)

Sjukdomar

Jag kommer bara ta upp lite om de vanligaste sjukdomarna.

Förskylning: nyser råttan mycket och det rinner röd vätska från nos och ibland även ögonen så är råttan förskyld, man kan prova att ge förskyldningsdryck eller kan jang så länge råttan är pigg och glad, blir allmäntillståndet påverkat får man gå til veterinären och få antiobotika utskrivet. Obehandlat kan det snabbt leda till lunginflammation

Rossel: låter råttan som en kaffebryggare eller marsvin så rosslar råttan, detta beror på mykoplasma och det är svårt att bli av med, men råttan behöver få komma till veterinär och få behandling.

Tumörer: tumörer är vanliga på råttor framförallt gamla råttor ibland går dessa att operera bort, konsultera alltid en veterinär när råttan får utväxter på kroppen, det behöver inte vara cancer.

Klumpfot: detta sker om råttan tex har för mycket hård inredning, råttan behöver gå på kjukt underlag med (därför är hängmatta så bra) det är en liten läck på hälen först är den oftast bara lite röd kan vara hård och växer ofta o blir stor och röd, det kan stoppas om tidig behandling sätts in och fler mjukare partier i buren skapas.

 

Diarrè :lös till rinnade avföring, stoppas med tex blåbärs pure eller morotspuré. Se till så råttan får i sig ordenltigt med vatten, går det inte över på nått dygn kontakta veterinär.

Sneskalle: Råttan lutar huvudet mer och mer åt ens sidan, orsakas av infektion eller stroke. Kan hindras med tidigt veterinär hjälp.

Ohyra: råttan kliar sig mycket, vita pyttesmå prickar kan synas på pälstråna (ägg) även orange röda ellr svarta prickar/djur kan ses i pälsbotten. Även sår mest runt huvudet kan ses. Kontakta veterinär direkt och få medicin utskriven, finns många receptfria medel som en del veterinärer rekommenderar om, men dessa har inte någon stor verkan på ohyran det bästa är att få stronghold utskriven (en liten droppe i råttans nacke sen är allt klart), det tar även inälvsparasiter.




Ha de
Pussar
BeJoo

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av E:

Fråga zoo i stan om de vill ha :)

2:a kommentar, skriven , av Sussi:

Hej

blir alla hanar bitiga av sig?

eller är det bara om man har o tur?

det sägs att dom kan börja bitas när dom blir könsmogen vid 5-6mån?

det skulle ju vara tråkigt om dom börjar blitas för det vill man ju inte,

eller är honor bättre att ha?

3:e kommentar, skriven , av emelie:

Hej! Hur gammal blir en tamråtta ungefär? :)

Svara gärna i min blogg! :)

Kommentera inlägget här :